Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ!


Διουρητικά βότανα για κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.
Η κατακράτηση υγρών, μια ανεπιθύμητη κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Η αύξηση βάρους ανέρχεται έως και τα 3 κιλά, ανάλογα πάντοτε με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας.
Εδώ αξίζει να τονίσω πως τα νούμερα που βλέπετε στη ζυγαριά, αν δεν έχετε φάει υπερβολικά, δεν οφείλονται σε αύξηση των επιπέδων λίπους του οργανισμού και καλό θα είναι να μην πανικοβάλλεστε, διότι είναι μια κατάσταση συνήθως προσωρινή που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη διατροφή, η οποία θα σας βοηθήσει στο να χάσετε τις ανεπιθύμητες ποσότητες νερού από το σώμα σας.

Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τους νεφρούς να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατάει περισσότερο νερό.
Αποτέλεσμα εικόνας για κατακρατηση υγρωνΣε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, μειωμένη πρόσληψη νερού, ορθοστασία, αυξημένη πρόσληψη αλατιού καθώς και καθιστική ζωή.
Αν η κατακράτηση υγρών δεν οφείλεται σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή σε λήψη φαρμάκων, δείτε πως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με σωστότερη διατροφή, μεγαλύτερη κατανάλωση νερού  αποφυγή της καθιστικής ζωής και χρήση αφεψημάτων βοτάνων.

Η αποβολή αυτού του πλεονάζοντος υγρού θα διευκολύνει την καρδιά σας, καθώς μειώνεται η ποσότητα υγρού που χρειάζεται να αντλεί. Αυτό θα μετριάσει την συμφόρηση στους πνεύμονες, διευκολύνωντας την αναπνοή σας.Επίσης το πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος σας θα υποχωρήσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.
Το συσσωρευμένο αυτό νερό πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό και σε αυτή την περίπτωση έρχονται να βοηθήσουν τα διουρητικά βότανα.
 Πώς λειτουργούν τα διουρητικά βότανα;
Τα διουρητικά βότανα αυξάνουν την έκκριση και αποβολή των παρακρατημένων ούρων λόγω κυκλοφορικών προβλημάτων  από τον οργανισμό και αυτά είναι.

Αποτέλεσμα εικόνας για κατακρατηση υγρωνΛουίζα
H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Eπιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση. 
Οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Εκτός των άλλων είναι και χωνευτική. Αποφύγετέ την όσοι έχετε υπόταση, καθώς είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.


Τα φύλλα της σημύδας είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, των φλαβονοειδών, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Η σημύδα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για το αδυνάτισμα, αφού ενεργοποιεί το μεταβολισμό, συμβάλλει στην αποβολή του σωματικού λίπους, στη γρήγορη καύση των θερμίδων, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και έχει μεγάλη διουρητική δράση. Το ρόφημα από βρασμένα φύλλα σημύδας έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Η σημύδα χρησιμοποιείται επίσης, για θεραπεία της κυστίτιδας και άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση των αρθριτικών πόνων.

Πράσινο Τσάι

Αποτέλεσμα εικόνας για κατακρατηση υγρωνΤο πράσινο τσάι κερδίζει δημοτικότητα όχι μόνο για τα οφέλη στην υγεία αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα βότανο κατάλληλο για αδυνάτισμα. Το πράσινο τσάι ενισχύει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καούν περισσότερες θερμίδες. Επίσης, αυξάνει την οξείδωση του λίπους. Τέλος μπορεί να μειώσει την "απορρόφηση - πέψη" του λίπους από τον οργανισμό και  είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό.


Τσουκνίδα
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA. Η τσουκνίδα έχει αντιφλεγμονώδης, διουρητικές, αναλγητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση, τον καθαρισμό του αίματος και στην αποβολή υγρών που προέρχονται απο την κατακράτηση .

Πώς θα ετοιμάσετε τα ροφήματα

 Aφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου (αναφέρεται παρακάτω) και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Tο σουρώνετε και το πίνετε.
 Tο αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.
 Eάν βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μπορείτε να ετοιμάσετε από το πρωί ένα μπουκαλάκι με δύο δόσεις από το βότανο της επιλογής σας.

Πότε, πόσα και για πόσον καιρό
Πότε: 20 λεπτά πριν το γεύμα σας
Πόσα: φλιτζάνια την ημέρα 1-2
Για πόσον καιρό: Πίνετε τα ροφήματα για 1-2 μήνες, κάνετε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό, π.χ. για ένα μήνα, προτού κάνετε πάλι διάλειμμα. Tο αρχικό διάστημα της λήψης τους μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο μήνες, εάν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι πολλά.

Που θα τα βρείτε
Σε επιλεγμένα καταστήματα με βότανα και φυτικά προϊόντα θα τα βρείτε και ξεχωριστά αλλά και σε έτοιμο μείγμα για χρήση. 
#faskomilo# -Tsikritzi 2-Heraklion-Crete
Eμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής 
Παραδοσιακό παντοπωλείο
 Mπορείτε να συνδυάσετε μόνοι σας μέχρι τρία βότανα. Συνδυασμός περισσότερων βοτάνων  μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα βάρους και με την προϋπόθεση ότι το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ομαλά.



• Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Ο μύθος περί της μείωσης κατανάλωσης νερού σε περίπτωση κατακράτησης υγρών, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αύξηση της κατακράτησης, καθώς ο οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού και γι' αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται η κατακράτηση.
Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κατακρατήσεων αφού βοηθάει να καθαρίσουν οι νεφροί και να απομακρυνθεί το νάτριο. Πίνετε λοιπόν περισσότερο νερό.
Αποτέλεσμα εικόνας για κατακρατηση υγρων. Βάλτε και μερικές φέτες λεμόνι, λάιμ, ή πορτοκάλι καθώς τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών.
• Αυξήστε την πρόσληψη καλίου
Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, θα εξασφαλίσετε στον οργανισμό καλή ισορροπία μεταξύ νατρίου – καλίου. Το νάτριο είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατακρατήσεις υγρών, ενώ το κάλιο δουλεύει αντίστροφα, δηλαδή η επαρκής πρόσληψη του βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί (πχ καρύδια), σπόροι (πχ ηλιόσποροι), η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, οι πατάτες (ψητές ή βραστές), τα καρότα (ωμά ή βραστά), το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.
Επιπλέον όταν μαγειρεύετε, επειδή το κάλιο είναι υδατοδιαλυτό δεν πρέπει να ταλαιπωρείτε τα τρόφιμα πλένοντάς τα πολύ και βράζοντάς τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα. Καλύτερα είναι να τα καταναλώνετε ωμά ή στη σχάρα ή βραστά στον ατμό. Ακόμα όταν μαγειρεύετε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο και να βάζετε ελάχιστο ή καθόλου αλάτι στα φαγητά. Για να δώσετε πρόσθετη νοστιμιά στα φαγητά σας χρησιμοποιείστε φρέσκα μυρωδικά, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το σκόρδο. Πολλά από αυτά έχουν διουρητική δράση, ταυτόχρονα με πολλά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη γήρανση και το οξειδωτικό στρες.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού
H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά. Aποφεύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα παστά, τα καπνιστά ψάρια, τις σάλτσες, τα αλμυρά μπισκότα κ.λπ. Προσοχή με τις κονσέρβες γιατί μπορεί να διευκολύνουν αλλά οι περισσότερες περιέχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου. Αν πρόκειται για κονσέρβα, επιλέξτε τόνο, σαρδέλες, καλαμπόκι, μανιτάρια και ντομάτα για πολτό. Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα μεγάλης διάρκειας ζωής γιατί είναι βέβαιο πως περιέχουν πολλά συντηρητικά και νάτριο.
Eιδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο.
• Περιορίστε τα γλυκά
Αποτέλεσμα εικόνας για κατακρατηση υγρωνΗ ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο.
• Μειώστε ή αποφύγετε την κατανάλωση απλών σακχάρων, επεξεργασμένων τροφών, πρό σθετων, προϊόντων από άσπρο αλεύρι
• Αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων
Η μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων, ιδιαίτερα δε όταν προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φτωχά σε φυτικές ίνες, αυξάνει την κατακράτηση υγρών τόσο μέσα στα κύτταρα όσο και στους υποδόριους ιστούς, ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Βασιλάκης Γιώργος
Τεχνολόγος Τροφίμων
Faskomilo #Fine Greek Products#
Tsikritzi 2 Heraklion-Crete
https://www.facebook.com/faskomilo.gr?ref=hl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου