Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


H φυσική, γλυκιά, ζάχαρη καρύδας είναι το τέλειο υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία. 

Ιδανική για ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος, φιλικότερη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβήτη, σε όσους θέλουν να μειώσουν την αίσθηση πείνας και να βελτιώσουν τη φυσική τους δύναμη και ενέργεια. 

Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό γλυκαντικό καθημερινά και για κάθε είδους χρήση στο μαγείρεμα. Η γεύση της θυμίζει καστανή ζάχαρη, αλλά είναι πιο μεστή, υγιεινή με νότες καραμέλας.
Η ζάχαρη καρύδας είναι στην ουσία φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τα άνθη των τροπικών καρύδων. Έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα παραδοσιακό γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου τα δέντρα αυτά υπάρχουν σε αφθονία.

Η ζάχαρη του κοκοφοίνικα είναι γλυκιά, σχεδόν σαν την κοινή μαύρη ζάχαρη, αλλά με μια ελαφριά γεύση καραμέλας. Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και έχει χαρακτηριστεί ως τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Θεωρείται πολύ πιο υγιεινή από την παραδοσιακή λευκή και καστανή ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βάση 1:1 ως υποκατάστατο της ζάχαρης για τον καφέ, το τσάι σας, όλα τα ροφήματα και τις συνταγές σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαχαρη καρυδας
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι μια πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, Β3 και Β6.
Το νέκταρ των ανθών της καρύδας από το οποίο προέρχεται η ζάχαρη περιέχει 16 αμινοξέα. Το αμινοξύ με την υψηλότερη συγκέντρωση είναι η Γλουταμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία 10-15 χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, τραυματισμού, εγκαύματος, καθώς και στη θεραπεία πληγών. Είναι γνωστό επίσης ότι μειώνει το χρόνο επούλωσης μετά από εγχειρήσεις.

Το Ινστιτούτο διατροφικής έρευνας των Φιλιππίνων δημοσίευσε την ακόλουθη ανάλυση για την ζάχαρη καρύδας όσο αφορά τα θρεπτικά της συστατικά σε σχέση με την κοινή καστανή και λευκή ζάχαρη:


Θρεπτικά στοιχεία (mg / l – ppm, dry)
Ζάχαρη καρύδας
Καστανή ζάχαρη
Λευκή ζάχαρη
Άζωτο (N)
2020
100
0
Φώσφορος (P)
790
30
0.7
Κάλιο (K)
10,300
650
25
Ασβέστιο (Ca)
60
240
60
Μαγνήσιο (Mg)
290
70
10
Νάτριο (Na)
450
20
10
Χλώριο (Cl)
4700
180
100
Θείο (S)
260
130
20
Βόριο (B)
6
0
0
Ψευδάργυρος (Zn)
21
2
1.2
Μαγγάνιο (Mn)
1
2
0
Σίδηρος (Fe)
22
0.6
0.6
Χαλκός (Cu)
2
12.6
1.2





Θρεπτικά στοιχεία
Οφέλη για την Υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης Καρύδας
Άζωτο (N)
βοηθάει στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων
Φώσφορος(P)
σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών, τη νεφρική λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων
Κάλιο (K)
μειώνει την υπέρταση, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και του βάρους
Ασβέστιο (Ca)
ζωτικής σημασίας για ισχυρά οστά και δόντια, καθώς και για την ανάπτυξη των μυών
Μαγνήσιο (Mg)
είναι θεμελιώδους σημασίας για το μεταβολισμό, τα νεύρα και τη φυσική διέγερση των νευρώνων του εγκεφάλου (μνήμη)
Νάτριο (Na)
διαδραματίζει καίριο ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και των μυών
Χλώριο (Cl)
διορθώνει την πίεση των υγρών του σώματος και την ισορροπία του νευρικού συστήματος
Θείο (S)
σημαντικό για υγιή μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας του οξυγόνου για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
Βόριο (B)
απαραίτητο για υγιή οστά και τη λειτουργία των αρθρώσεων, ενισχύει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο και το μαγνήσιο
Ψευδάργυρος (Zn)
ονομάζεται “θρεπτική ουσία της νοημοσύνης ” και είναι αναγκαίο για τη νοητική ανάπτυξη
Μαγγάνιο (Mn)
έχει αντιοξειδωτικές και ισχυρές για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών ιδιότητες, είναι σημαντικό για τη σωστή πέψη των τροφών και για την κανονική δομήση των οστών
Σίδηρος (Fe)
ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του αίματος, τη νοητική ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα
Χαλκός (Cu)
βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας, στην παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενισχύει την απορρόφηση και μεταφορά του σιδήρου

#FASKOMILO#
Fine Greek Products
Εμπόριο Ειδών Υγιεινής Διατροφής
Τsikritzi 2-Heraklion-Crete



Πηγή: nutritiondata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου