Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

ΑΧΙΛΛΕΙΑ
Το Λαδι Αχιλλαία είναι ένα από τα καλύτερα επουλωτικά έλαια και το ιδανικότερο μαζί με την καλέντουλα, το βαλσαμόχορτο και το άγριο τριαντάφυλλο για την αναγέννηση των ιστών του δέρματος. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό τόσο για τα ξηρά όσο και για τα λιπαρά δέρματα. Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αντιγηραντικό και αντιφλεγμονώδεςς.
 Έχει αντιβακτηριδιακή δράση συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ είναι ισχυρό ενυδατικό πολύ πλούσιο σε ταννίνες και φλαβονίνες. Προάγει τη λείανση των ουλών και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων κατά την εγκυμοσύνη και μέχρι έξι μήνες μετά για αυτό και συστήνεται συχνά σε εγκύους. Συμβάλει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, τη ψωρίαση, την ακμή, κατάλληλο για την αντιμετώπιση και πρόληψη των μελανών κηλίδων και πανάδων στα χέρια και το πρόσωπο. 

ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β  είναι εξαιρετικά διεισδυτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των ρυτίδων.
Ενυδατικό και προστατευτικό, επανορθώνει τις ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες
Απαλότητα, λάμψη, ζωντάνια και ελαστικότητα είναι τα αποτελέσματα που θα παρατηρήσετε στην επιδερμίδα σας και στα μαλλιά σας μετά από λίγες μέρες μόνο χρήσης.

 ΑΡΓΚΑΝ
Χάρη στη υψηλή περιεκτικότητα του Argan σε βιταμίνη Ε είναι μακράν το πιο ενυδατικό, θρεπτικό, αντιρυτιδικό και αντιγηραντικό έλαιο. Είναι ιδανικό για σπασμένα και εύθραυστα νύχια, για ταλαιπωρημένα μαλλιά ή για μαλλιά με πιτυρίδα
 Περιέχει  ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στις ελεύθερες ρίζες - που είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος,  λιπαρά οξέα, Ωμέγα-9 και 6, καθως και σημαντικό ποσοστό λινολεικού οξέος, που λειτουργεί σαν αδιαβροχοποιητής του δέρματος, δημιουργώντας ένα φράγμα προστασίας και διατηρώντας την ελαστικότητα του
Επιπλεον, περιέχει σκουαλινη, ένα μοναδικό και σπάνιο στοιχείο ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. 


AΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου και του σώματος, καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες A & E, και είναι συμβατό με τα λιπίδια της επιδερμίδας
Προσφέρει ενυδάτωση, τροφή και αφήνει την επιδερμίδα αναζωογονημένη και απαλή
Αποτελεί ιδανικό φορέα αιθερίων ελαίων για μασάζ και ενυδατικό σώματος μετά το μπάνιο, ειδικά για την ξηρή επιδερμίδα
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτω από την αγαπημένη σας κρέμα ενυδάτωσης για επιπλέον ενυδάτωση ή για την απομάκρυνση του μακιγιάζ στα μάτια, θρέφοντας και τονώνοντας την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.


ΑΜΑΜΕΛΙΔΑ
Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αμυχές, πρηξίματα, κοψίματα (θα τη βρείτε ως συστατικό σε προϊόντα ξυρίσματος), μελανιές και εκδορές, αλλά και για την περιποίηση των εξωτερικών αιμορροϊδων καθώς παρουσιάζει στηπτικές, αιμοστατικές και παυσίπονες ιδιότητες.
 Λέγεται πως η στηπτικές ιδιότητες της Αμαμελίδας συμβάλουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο κλείσιμο των ανοιχτών πόρων. To έλαιο Αμαμελίδας θεωρείται ιδανικό για προϊόντα ματιών καθώς θεωρείται πως μειώνει τις "σακούλες" κάτω από τα μάτια. Η ιδιότητα της Αμαμελίδας να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά, την καθιστά κατάλληλη και για την περιποίηση της φλεβίτιδας. Ιδανική για την περιποίηση των συγκαμάτων των βρεφών. 


ΑΡΝΙΚΑ
Χρησιμοποιείται ευρέως   σε θεραπευτικά μασάζ για την θεραπεία και την βελτίωση ασθενειών όπως:   της οστεοαρθρίτιδας, των νευραλγιών, των αιματωμάτων, των διαστρεμμάτων, των εξαρθρώσεων, των μωλώπων, των οιδημάτων λόγω θλάσης, των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών, των πόνων της πλάτης και των ώμων, της ακαμψίας των αρθρώσεων, της νευρωτικής αλωπεκίας και της φλεβίτιδας, για την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου, σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση.

ΑΛΟΗ
Οι βασίλισσες της Αιγύπτου τη λάτρευαν, οι έλληνες και οι Ρωμαίοι γιατροί τη χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς ενώ ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό προκειμένου να εξασφαλίσει άφθονες ποσότητες αλόης για να γιατρεύει τους στρατιώτες του.Προστατεύει συσφίγγει, ενυδατώνει και καταπραΰνει, ενεργοποιεί την αναδόμηση των κυττάρων, Ιδανικό για εγκαύματα.

ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ – ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ
Γνωστό από την αρχαιότητα ως το λάδι που χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες στρατιώτες για την επούλωση των πληγών τους. Περιέχει βιταμίνες Α,Β1,Β2,Β6, D, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό, πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Είναι κατάλληλο για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη και αιμορροΐδες . Επίσης για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.


ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ
Παραδοσιακά γνωστό για την τονωτική του δράση στα μαλλιά, είναι ιδανικό για γυναίκες και άνδρες με μόνιμο ή εποχικό πρόβλημα τριχόπτωσης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε και λιπαρά οξέα. Προστατεύει και ενισχύει τη δομή της τρίχας, τρέφει, δυναμώνει και δίνει λάμψη στο μαλλιά χάρη στις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες. Αποτελεί ιδανική φροντίδα για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Eπίσης χρησιμοποιείται παραδοσιακά σαν ανακουφιστικό των κουρασμένων μυών και των ταλαιπωρημένων αρθρώσεων.
 Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού για 2-3 λεπτά. Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια λούστε τα μαλλιά σας.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Είναι καταπραϋντικό, ιδιαίτερα κατάλληλο για ευαίσθητες ή για λιπαρές επιδερμίδες και περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6,C και Ε. Είναι ιδανικό για το ερεθισμένο δέρμα και για τη περιποίηση δερματοπαθειών όπως είναι τα εκζέματα και η ακμή. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για καθαρισμό προσώπου, ντεμακιγιάζ και ενυδάτωση.
 Ιδανικό συστατικό για καλλυντικά προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών, για lip balms και φυσικά για σαπούνια. Χρησιμοποιήστε το αυτούσιο ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια. Επίσης αποτελεί πολύ καλή βάση για προϊόντα μασάζ.

ΚΑΡΟΤΕΛΑΙΟ
To Καροτέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Beta-Carotene, σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες Α, B, C, D & E, καθώς και σε λιπαρά οξέα (κυρίως Petroselinic Acid). Για το λόγο αυτό, το Καροτελαιο θεωρείται ένα από τα κορυφαία λάδια για την περιποίηση της επιδερμίδας. Ενυδατώνει, θρέφει και ταυτόχρονα συμβάλει αποφασιστικά στην ίαση και αναγέννηση της ταλαιπωρημένης και "γερασμένης" επιδερμίδας, καθώς και στην αναζωογόνηση των μαλλιών.
Λόγω του μοναδικού συνδυασμού Beta-Carotene και βιταμινών, το Καροτελαιο χρησιμοποείται ευρέως σε προϊόντα after sun (προστασιάς από τον ήλιο) καθώς και σε καλλυντικά που απευθύνονται στη περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας.

ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ-COCONUT
 Χρησιμοποιείται για μασάζ (συνήθως μαζί με αμυγδαλέλαιο) αλλά και ως λάδι μπάνιου ή φυσικό αντισηπτικό. Βοηθά στην αποκατάσταση του φυσικού pH της επιδερμίδας και δεν φράζει τους πόρους. Περιέχει βιταμίνες Α,Β,Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Παρόλο που είναι συμβατό για κάθε τύπο επιδερμίδας επειδή είναι ότι πλησιέστερο στο ανθρώπινο υποδόριο ιστό, συνήθως χρησιμοποιείται σε λιπαρές επιδερμίδες. 
ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη περιποίηση των φρυδιών και των βλεφαρίδων.
Πλούσιο σε Omega-9 λιπαρά οξέα, οξέα με αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Πρώτης τάξης προϊόν ενυδάτωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να "παγιδεύει" την υγρασία της επιδερμίδας - εμποδίζοντας την αφυδάτωση και την πρόωρη γήρανση της. 
Δημιουργεί υπέροχο αφρό σαν συστατικό σαπουνιών

ΚΙΣΣΟΣ
Το λάδι Κισσού είναι το αποτελεσματικότερο λάδι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, καθώς έχει την ιδιότητα να διαλύει τις υδρολιπώδεις περιοχές του σώματος. Λειτουργεί μειώνοντας την κατακράτηση υγρών και βοηθώντας στην απομακρυνσή τους από τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή προϊόντων αδυνατίσματος καθώς και στην πρόληψη των ευρυαγγείων. 

ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ
 Είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια βιταμίνη Ε και λεκιθίνη, ουσίες που αναζωογονούν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Είναι πολύ χρήσιμο ως μάσκα για πολύ ξηρά μαλλιά, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη ξηρότητα ή κρούστα στο τριχωτό της κεφαλής. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αποτελεσματικότητά του ως αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB . Η Aγιουρβέδικη ιατρική χρησιμοποιεί χλιαρό σησαμέλαιο ως λάδι μασάζ και θεωρείτε ως εμπειρία μοναδική. Μερικά λεπτά μασάζ καθημερινά με μερικές σταγόνες σησαμέλαιο στα πόδια, μας βοηθά να τα κρατήσουμε ζεστά σχεδόν όλη την ημέρα. Είναι ιδανικό για σκασμένα χέρια και πόδια κατά την διάρκεια του χειμώνα ενώ θεωρείται αποτελεσματικό λάδι για ρευματισμούς

ΣΙΤΕΛΑΙΟ
 Έλαιο  με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Προέρχεται από το φυτό Triticum vulgare και συχνά αποκαλείται και λάδι από φύτρο σίτου. Το σιτέλαιο βοηθάει στην αναδόμηση των ιστών της επιδερμίδας, προλαμβάνει τη ξηρότητα του δέρματος και είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδοτικό. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β3,Β6,C,D,F, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία

 ΣΤΑΦΥΛΕΛΑΙΟ
 Πλούσιο σε Λινολεϊκό Οξύ (Linoleic Acid) το οποίο έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Το Λινολεϊκό Οξύ αναζωογονεί τα κύτταρα και τους ιστούς της επιδερμίδας ενώ ταυτόχρονα προσφέρει βαθειά ενυδάτωση. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1,Β2,Β6 και Ε. 
Προστατεύει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στη λείανση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια ,αυξάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, ενισχύει τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας, αποκαθιστά την ισορροπία του PH.
Αντιοξειδωτικό και ισχυρό αντιφλεγμονώδες!
Προάγει τη σύνθεση του κολλαγόνου, ελαστίνης και τονώνει την επιδερμίδα!

ΣΥΜΜΗΔΑ
Το λάδι σημύδας οχι μόνο προλαμβάνει εντυπωσιακά τη δημιουργία της κυτταρίτιδας όπου υπάρχει προδιάθεση, αλλά βελτιώνει κιόλας ουσιαστικά την υφή του δέρματος στα σημεία που έχει ήδη εκδηλωθεί η κυτταρίτιδα.
Επιτυγχάνεται λείανση και σύσφιξη της χαλαρής επιδερμίδας που διατηρεί τη φυσική της υγρασία και απαλότητα, μέσα από μια διαδικασία τόνωσης του κυκλοφορικού και ενεργοποίησης του μεταβολισμού.


ΤΖΟΤΖΟΜΠΑ
 Το λαδι Jojoba έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα άλλο έλαιο, η οργανική του σύνθεση είναι πολύ κοντινή στη σύνθεση του σμήγματος (sebum) της ανθρώπινης επιδερμίδας. Στη πραγματικότητα "μιμείται" τα φυσικά κολαγόνα του δέρματος. Έτσι είναι ιδιαίτερα ενυδατικό, ενώ ταυτόχρονα θρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα. Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, Β1, Β2,B6 και ιδιαίτερα Ε), είναι από τα καλύτερα λάδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Έχει φυσικό δείκτη προστασίας από τον ήλιο SPF 5 που το καθιστά ιδανικό για την φροντίδα των μαλλιών το καλοκαίρι
ΦΥΚΙΑ
Καταπολεμά τα ένζυμα που ευθύνονται για τη καταστροφή του κολλαγόνου στην επιδερμίδα (anti-collagenase properties), ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης. 
Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του σε ιώδιο έχει ευεργετική δράση. Είναι  το πιο διεισδυτικό έλαιο, γι' αυτό και φθάνει μέχρι την τελευταία στοιβάδα του δέρματος, έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες, μαλακώνει την επιδερμίδα, ο συνδυασμός του με τον κισσό θεωρείται ο ιδανικότερος για την κυτταρίτιδα και τη σύσφιξη,

ΧΑΜΟΜΗΛΕΛΑΙΟ
 Γνωστό για τις αντισυπτικές του ιδιότητες "ηρεμεί" την ερεθισμένη επιδερμίδα και την προστατεύει από τοπικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις, πολύτιμο συστατικό για προϊόντα ενυδάτωσης της επιδερμίδας.
 Συμβάλει στην περιποίηση των κουρασμένων, πονεμένων ή "πιασμένων" μυών καθώς και στην ανακούφιση (με απαλό μασάζ) από τους ρευματικούς πόνους. Χαλαρώνει το σώμα και αντιμετωπίζει το "σφίξιμο" των μυών που αποτελεί αποτέλεσμα του καθημερινού stress. 
Κατάλληλο για καθαρισμό προσώπου, ντεμακιγιάζ και συγκάματα βρεφών.

 


¨ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ¨  Τσικριτζή 2, Ηράκλειο Κρήτης
Εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής.

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ


 

Χαρούπι: λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, κάνει πολύ καλό στην οστεοπόρωση!
Θυμίζει κακάο
Χαρουπολάτα τεμάχιο 45 g, Θερμίδες (Kcal) 199, Πρωτεΐνες (g) 3,6, Υδατάνθρακες (g) 25,6, Λιπαρά (g) 11,9, Φυτικές ίνες (g) 6,4
Ο καρπός της χαρουπιάς (ξυλοκέρατο) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο, χρησιμοποιείται αντί αυτού σε διάφορα ροφήματα, προϊόντα επάλειψης και γλυκίσματα, με γνωστότερο το υποκατάστατο σοκολάτας («χαρουπολάτα»). Το σιρόπι που εξάγεται από τον καρπό («χαρουπόμελο») χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Το χαρούπι βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: οι φυτικές του ίνες προσροφούν πολύ νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.
Το ασβέστιο που το χαρουπόμελο περιέχει σε μεγάλο βαθμό, παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού:

-στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών
-μεταφορά νευρικών μηνυμάτων
-λειτουργία της καρδιάς
-σύσπαση και χαλάρωση των μυών
-απαραίτητο στην πήξη του αίματος
-λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού

Για αυτό και η χρήση του συστίνεται και βοηθάει πολύ σε:

-περίοδο εγκυμοσύνης,
-περιπτώσεις οστεοπόρωσης,
-όλη την περίοδο σωστής και φυσικής ανάπτυξης των παιδιών σας,
-περιπτώσεις κακής λειτουργίας του εντέρου.

Βάλτε το χαρουπόμελο στην διατροφή και την καθημερινότητα σας, με δύο κουταλιές του γλυκού ημερησίως, οι οποίες είναι αρκετές για να δείτε σύντομα τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως φυσικό γλυκαντικό στο τσάι, στο γιαούρτι, σε κέικ, στο παγωτό ως σιρόπι ή σε ότι άλλο θελήσετε ώς συμπλήρωμα.
Η χρήση του και σε περιπτώσεις δίαιτας - διατροφής ευνοείται λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.


Χαρουπόμελο η πιο αδυνατιστική υγιεινή συνήθεια
Το σιρόπι αυτό προέρχεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο – χοντρός, δερματώδης καρπός, γεμάτος από μια πυκνή αλευρώδη σάρκα με γλυκιά γεύση χρώματος κίτρινου ωχρού. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100γρ), ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (δημητριακά, γλυκά και ροφήματα). Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

"ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ"
Τσικριτζη 2, Ηράκλειο Κρήτης
Εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής


Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΡΑΝΤΑΒΟΤΑΝΟ

Tο σαρανταβότανο ήταν και είναι ένα μείγμα σαράντα βοτάνων,τα οποία φύονται στην κρητική γη. Είναι παραδοσιακό ρόφημα για τους κατοίκους της Κρήτης από τους παλαιούς χρόνους. Λαμβάνεται ως ρόφημα καλό για την υγεία. Στην Νότια Κρήτη,οι πρακτικές μαμές του περασμένου αιώνα το χρησιμοποιούσαν για το πρώτο λουτρό των νεογέννητων βρεφών. Έτσι ελάμβαναν τα 40 Αρώματα της Γης. Περιέχει 40 αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, όπως Δίκταμνο, Μαλοτήρα, Θυμάρι, Φασκόμηλο, Φλισκούνι, Βασιλικό,Βατομουριά, Τριαντάφυλλα,κ.α.

Τα συστατικά του διασώζονται ακέραια στο πέρασμα του χρόνου και αυτό γιατί  το σαρανταβότανο  έχει γίνει τραγούδι το οποίο έχει περάσει στην κρητική λαογραφία, με αποτέλεσμα την μεταφορά του από γενιά σε γενιά.

"Σαν την υγειά σου έχασες και θες να την κερδίσεις
μόνο με βότανα της γης θα την ξαναποχτήσεις.
Φύλλα κιτροπορτοκαλιάς και άρωμα από λεμόνι
ανεραντζά,μανταρινιά,ξαρρωστικό κυδώνι.
Μάζωξε απτσι ποταμούς τσ'ακονιζάς τ'αχνάρια
βάτο και τσάι του βουνού και τσ'αμπιστιάς κλωνάρια
Μάζωξε έρωντα πολύ απ'τα βουνά της Κρήτης
και σφάκα την πικραδερή,δάφνες μυρτιές να βρίσκεις
θύμο,κισσό κι αγκαραθιά και αγκαθοστοιβίδα
την μυρουδιά βασιλικού φασκομηλιά και θρίμπα
μέντα και δεντρολίβανο όπου μοσκομυρίζει
το λένε και αρισμαρί,που την υγειά χαρίζει.
Πάρε τα γιασεμόφυλλα τη ροδαρά με τ'άνθη
γαρεφαλόβιολες πολλές και γαρυφάλου άνθη
απήγανο και βάρσαμο της γης το χαμομήλι
τη μυριστή αμπερόριζα που δένουν στο μαντήλι.
Πάρε το κοκκινόχορτο,βάλε και κουτσουνάδα
που φτιάχνουν κοκκινόλαδο,στου ήλιου την πυράδα.
Φύλλα συκιάς κι αμυγδαλιάς και φύλλα μαντζουράνας
φλισκούνι που μοσκοβολά σαν κόρφος κάθε μάνας
Το μαϊντανό,το σέλινο και την αντωναΐδα
τ'αγούδουρα τ'αγλακιτού τον κλάδο και τα φύλλα
Όλα ετούτα βράσε τα γέμισε μία σκάφη
και διώξε απ'το κορμάκι σου τσι πόνους και τα πάθη"


Τα σαράντα αυτά βότανα τα έβραζαν  μέσα σε ένα πήλινο δοχείο (το τσουκάλι) το δοχείο αυτό ήταν αχρησιμοποίητο εξού και "αφόριο". Αφού έβραζαν λοιπόν τα σαράντα βότανα στο αφόριο, έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη.
Στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία, έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα, η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν εννέα φορές και η διεργασία αυτή λεγόταν λουτροθεραπεία.

Η ιστορία και η δύναμη που κουβαλάει αυτή η παραδοσιακή συνταγή εμπεριέχει ολόκληρη την δύναμη της κρητικής γής και των θεραπευτικών  άγριων βοτάνων που βρίσκονται σε πληθώρα στα κρητικά βουνά, σε  συνδυασμό με την κουλτούρα, την σοφία, και την γνώση αιώνων που κουβαλούσαν σαν κληρονομιά μέχρι και σήμερα οι παλιοί  "πρακτικοί" κρητικοί προσδίδουν στο σαρανταβότανο μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα.

MyHealthMarket.grΜιά φιλότιμη προσπάθεια γίνεται εδώ και αρκετό καιρό απο μία κρητική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των βοτάνων, την "NATURE'S GOLD" ώστε να αναβιώσει και να κυκλοφορήσει το αυθεντικό Σαρανταβότανο. Η επιστημονική ομάδα της εταιρείας διεξάγει με αρκετό μεράκι μια έρευνα αντλώντας γνώση από παλιούς πρακτικούς που υπάρχουν ακόμη στα χωριά της κρήτης ώστε να βρεί της καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και τις αναλογιές που πρέπει αυτές να χρησιμοποιηθούν.

Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και ελπίζουμε να τα καταφέρουν σύντομα!








Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

'ΑΡΝΙΚΑ' ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ ‘’ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ’'



ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η άρνικα (arnica montana)  είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια του ηλίανθου –asteraceae και λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρνάκι" λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων  της.

Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το "άλκιμο βότανο" πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.
Παρόλο  είναι σπάνιο είδος  κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια με τα καταπράσινα οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους όλον τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.

Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις....
π.χ στην Γερμανία η συλλογή της ελέγχεται αυστηρά και απαιτείται ειδική άδεια ενώ απαγορεύεται η συλλογή της για εμπορικούς σκοπούς.
Στην Ελβετία θεωρείται είδος που κινδυνεύει και η συλλογή της με σκοπό το κέρδος απαιτεί ειδική άδεια ενώ στην Ουγγαρία θεωρείται ότι είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση και είναι από τα πολύ λίγα είδη που απαγορεύεται η συλλογή του.

Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές και στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο για τους Ευρωπαίους και τους ιθαγενείς της Αμερικής ήταν η πρώτη θεραπεία
για τους πόνους των μυών,  τους μώλωπες ,τις εξαρθρώσεις, τις φλεγμονές, τα διαστρέμματα  και  τους τραυματισμούς.
Μία έρευνα που έγινε το 2002 από τους Knuesel O, Weber M, Suter A στην Ελβετία (Valens Clinic for Rheumatism) έδειξε πως η χρήση ενός Gel 50% Άρνικας είχε τα ίδια περίπου αποτελέσματα με τη χρήση ενός Gel με 5% ibuprofen, στην ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα. 


ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η άρνικα χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους και για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων ενεργοποιώντας τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.
Ο παραδοσιακός τρόπος χρήσης της άρνικας είναι οι εξωτερικές επαλείψεις με έλαιο άρνικας ή χρησιμοποιώντας κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας ή με έγχυμα άρνικας , ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την άρνικα σε πληγές και ποτέ εσωτερικά.

Σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση, μετά από μια κουραστική μέρα, μετά από μια επίπονη εργασία για μυϊκούς και  ρευματικούς πόνους ενώ  βοηθάει  να μειωθούν άμεσα οι φλεγμονές.                                                                             
  Το χαλαρωτικό αυτό μασάζ με λάδι άρνικας θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από επίπονα πιασίματα.

Οι ιδιότητές της είναι:  
αντιαρθριτικές,  αντιρρευματικές, αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιμικροβιακές, τοπικές  αντιερεθιστικές και αντιφλεγμονώδεις.

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η άρνικα με τους τρόπους που περιγράψαμε  παραπάνω χρησιμοποιείται ευρέως  από την εναλακτική  και ομοιοπαθητική ιατρική  αλλά και από αθλίατρους σε θεραπευτικά μασάζ για την θεραπεία και την βελτίωση ασθενειών όπως:   της οστεοαρθρίτιδας, των νευραλγιών, των αιματωμάτων, των διαστρεμμάτων, των εξαρθρώσεων, των μωλώπων, των οιδημάτων λόγω θλάσης, των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών, των πόνων της πλάτης και των ώμων, της ακαμψίας των αρθρώσεων, της νευρωτικής αλωπεκίας και της φλεβίτιδας, για την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου, σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση..

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Οι θεραπευτικές  ιδιότητες της άρνικας οφείλονται  στα ποικίλα ενεργά συστατικά της τα οποία είναι:
Αμίνες : βηταΐνη,χολίνη,τριμεθυλαμίνη.
Υδατάνθρακες :Mucilage,πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης
Κουμαρίνες : Scopoletin,umbelliferone
Τα φλαβονοειδή : Betuletol,eupafolin, flavonol,γλυκουρονίδια,kaempferol,luteolin,quercetin,spinacetin tricin
Τριτερπενοειδή : σεσκιτερπένια,arnifolin,helenalin
Πτητικά έλαια : Thymol
Άλλα συστατικά : Arnicin,καφεϊκό οξύ,καροτενοειδή,φυτοστερόλες,ρητίνη,τανίνη

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 Όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και την άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση, ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση,  δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά, δεν την χρησιμοποιούμε σε ανοιχτές  πληγές, σε σπασμένο δέρμα και φυσικά δεν την χρησιμοποιούμε αν είμαστε αλλεργικοί σε αυτή,