Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ-SUPERFOODS. TI ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Υπερτροφές-super foods

Οι υπερτροφές ή αλλιώς superfoods είναι τροφές με υψηλή συγκέντρωση πολλών υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών - είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία και πολλές φυσικές βιταμίνες. Υψηλής ποιότητα συστατικό σημαίνει και θρεπτικό συστατικό με μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό. Η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη των υπολοίπων τροφών ενώ μικρή ποσότητα τους επαρκή για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι κατανάλωση υπερτροφών προάγει την ομαλή λειτουργία του οργανισμό, ενώ μειώνει το αίσθημα κόπωσης προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή και ενέργεια. Βοηθάει στην δέσμευση των ελεύθερων ριζών που είναι κύρια πηγή γήρανσης,
τονώνει με φυσικό τρόπο και ομαλοποιεί την λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων 





Blueberries: Ένας μπλε φαγώσιμος θησαυρός

Blueberries: Ένας μπλε φαγώσιμος θησαυρός
Το μπλέ βατόμουρο, ή μύρτιλο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το βατόμουρο της ζωής»! Συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση και ανανεώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση και επίσης προστατεύει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη. Το μπλέ βατόμουρο, ή μύρτιλο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το βατόμουρο της ζωής»! Συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση και ανανεώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση και επίσης προστατεύει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη.


Σπιρουλίνα: Η υπερτροφή του μέλλοντος

Σπιρουλίνα: Η υπερτροφή του μέλλοντος
Η Σπιρουλίνα είναι από τα λίγα πλήρη τρόφιμα στον Πλανήτη. Περιέχει πλήρη πρωτεΐνη και ουσίες που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (Β1, Β5, Β6, Β12, Β-καροτίνη). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει περισσότερη β-καροτίνη, από ότι τα καρότα! Επίσης περιέχει πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.


Goji BerryΠιστεύεται πως προμηθεύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.
Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, βήτα-Καροτίνη καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία ιδίως σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.
Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Επίσης, υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).



Ιπποφαές Hipophae rhamnoidesΕνισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα και προσφέρει τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό. Βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Αντιμετωπίζει παθήσεις του ήπατος, ελκώδεις κολίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην υγιή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, αντιμετωπίζει προβλήματα εκζέματος, ψωρίασης, ακμής και εγκαυμάτων.
Σύμφωνα με αναλύσεις περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά.
Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το πλήθος της βιταμίνης Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ουσιαστικά αμινοξέα, φλαβονοειδή και πληθώρα άλλων συστατικών.
Περιέχει 15 φορές περισσότερη βιταμίνη C απο το πορτοκάλι.
Περιέχει περισσότερα απο 15 αντιοξειδωτικά, και αποτελεί την πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελεί την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που υπάρχει. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
Περιέχει ακόμη 32% πρωτείνη και όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.




Chia Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές Ω - λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο! Όμως, για αυτό που φημίζονται περισσότερο είναι οι ξεχωριστές ιδιότητες που έχουν συνολικά για το σώμα και τον οργανισμό μας.
Είναι πολύ περισσότερο από άλλες τροφές πλούσιοι σε Ωμέγα3 και Ωμέγα6 λιπαρά, ασβέστιο σε μορφή όμως που εισχωρεί στα οστά, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα).                          
Περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3&6 λιπαρά οξέα. 


Αρώνια ο καρπός των αστροναυτών
Ο καρπός της Αρωνίας περιέχει βιταμίνες : Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικ
ών πολυφαινολών της βιταμίνης p.
Αρώνια (Chokeberries) Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.


Acai Berry – το Θαύμα της φύσης

Acai Berry – το Θαύμα της φύσης
Το Acai Berry είναι ένα μικρό φρούτο από τα δάση του Αμαζονίου με πολλές ιδιότητες που δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Έχει σκούρο μπλε-μωβ χρώμα και μοιάζει πολύ με το blueberry (μύρτιλο). Το Acai Berry είναι ανάμεσα στα πιο θρεπτικά διατροφικά προϊόντα του Αμαζόνιου! Προσφέρει ευεξία, δύναμη, αντοχή και ενέργεια. Τα θρεπτικά του συστατικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει την αντιμετώπιση ασθενειών. Το Acai Berry είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β, μέταλλα, ίνες, πρωτεΐνες και ομεγα-3 λιπαρά οξέα. O καρπός του Acai επίσης περιέχει ελαϊκό οξύ (ομεγα-9), ένα ευεργετικό λιπαρό οξύ



Guarana.Η Γκουαράνα είναι ένα αναρριχητικό φυτό των τροπικών δασών της Βραζιλίας.                       
Στους σφαιρικούς, καφέ γυαλιστερούς της σπόρους περιέχεται μια διεγερτική ουσία, που αυξάνει την αντοχή και η οποία χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς, εδώ κι αιώνες, ως είδος απόλαυσης και ως τονωτικό για την διαρκή κόπωση.
Το χαρακτηριστικό της γκουαρανίνης είναι πως απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι η καφεϊνη έχοντας ως αποτέλεσμα η "ενέργεια" που προσφέρει να διαρκεί πολύ περισσότερο από εκείνη του καφέ.



GinsengΤο βοτανικό όνομα του είναι Πάναξ και προέρχεται από την Ελληνική λέξη πανάκεια που σημαίνει θεραπεία δια πάσα νόσο. 
Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αφροδισιακό, διεγερτικό, για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για τη θεραπεία της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας. 
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ του αποδίδονται ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες. 
Αποτελεί σύμφωνα με μελέτες ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα διατροφής ικανό να αυξήσει και την ποιότητα ζωής.



Τριβόλι (Tribulus)

Το τριβόλι, επιδρά στους άνδρες αυξάνοντας την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, βοηθά στη σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ενεργές στεροειδείς σαπωνίνες, ουσίες που αυξάνουν την ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες, διεγείροντας τον υποθάλαμο να παράγει περισσότερη ωχρινοτρόπο ορμόνη. Μειώνει την κόπωση, oμαλοποιεί την πίεση του αίματος, συμβάλλει στην άνοδο της ερωτικής επιθυμίας και στη βελτίωση της σεξουαλικής ρώμης. Ενδεχομένως, επιδρά θετικά και στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Στις γυναίκες τονώνει την σεξουαλική διάθεση και βοηθά να ξεπεραστούν τα διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση



Το μάκα είναι ένα φυτό που μεγαλώνει στην Βολιβία και το Περού και αναπτύσσεται μόνο σε ψυχρά κλίματα και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια ή θερμά κλίματα. Το φυτό μάκα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες.
Το φυτό μάκα συνίσταται για προβλήματα γονιμότητας, στειρότητας και άλλες σεξουαλικές διαταραχές. Ενισχύει την λίμπιντο και μάλιστα συχνά γίνεται σύγκριση με το viagra, με τη διαφορά ότι το περουβιανό μάκα δεν μεταβάλλει την κυκλοφορία. Στις γυναίκες το φυτό μάκα βοηθά με φυσικό και ήπιο τρόπο να καμφθούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πρίν, κατα τη διάρκεια της και μετά. Εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπυσης και της εμμηνόροιας ρυθμίζει τον κύκλο της περιόδου και ανακουφίζει από τους πόνους. Η ρίζα μάκα είναι μια μεγάλη πηγή ενέργειας για αθλητές. Υποστηρίζει την αποκατάσταση των επινεφριδίων που παράγουν αδρεναλίνη και βελτιώνει την αντοχή. Η ανισορροπία στην λειτουργία των επινεφριδίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς επηρεάζει το αυτόνομο κεντρικό νευρικό σύστημα με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό( όλοι ξέρουμε τις συνέπειες του στρες).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου